Tikka Masala to prawdopodobnie pierwsza pozycja w każdej indyjskiej restauracji, choć, jeśli wierzyć Wikipedii, potrawa została wymyślona w Wielkiej Brytanii i dzisiaj jest traktowana jako brytyjskie danie narodowe. Aromatyczny kurczak podany w czerwonym sosie curry, który można podawać z indyjskim ryżem basmati lub z podgrzanymi w piecu chlebkami naan to danie, które szybko wejdzie do Waszego domowego menu. Mi najbardziej podoba się w nim to, że poziom ostrości można dopasowywać do swoich potrzeb - można wybrać gotową ostrą pastę curry (pali ostro nawet przy minimalnej dawce!) lub spróbować mieszanki suszonych przypraw, regulując na bieżąco poziom zaawansowania smakowego. W podstawowym przepisie nie dodawałam liści kaffiru, soku z limonki i świeżej kolendry, ale moim zdaniem to właśnie te trzy smaki nadają ton tej potrawie. Jeśli zdecydujecie się na ostrą pastę curry, to pamiętajcie, że ogień najlepiej załagodzić jogurtowym napojem z mango, czyli mango lassi.