Kategorie

Blog

Talerze prezentacyjne

Talerze prezentacyjne

Talerze prezentacyjne można porównać do ramy obrazu – obraz, choć sam w sobie piękny, musi znaleźć odpowiednią ramę, która podkreśli jego walory. To właśnie talerz prezentacyjny jest tą ramą, która wyłania z potrawy to, co w niej najpiękniejszego.
Czytaj dalej
Naczynia Stonecast firmy Churchill

Naczynia Stonecast firmy Churchill

Ta wyjątkowo kolorowa zastawa stołowa brytyjskiej firmy Churchill 1795 to niekwestionowany hit. Talerze i filiżanki z serii Stonecast mienią się wyjątkowymi kolorami, pięknie wyglądają na stole i doskonale sprawdzają się w roli talerza pokazowego, zarówno na żywo jak i na zdjęciu. Pomimo swej ogromnej popularności za granicą, linia Stonecast jest dostępna w nielicznych sklepach w Polsce. 
Czytaj dalej
Komplet kawowy AMBITION Diva

Komplet kawowy AMBITION Diva

Komplet kawowy Diva marki AMBITION to połączenie doskonałej jakości porcelany z ciekawym, nowoczesnym wzornictwem. Klasyczny kształt filiżanek, dzbanka i cukiernicy przełamany jest przed kwadratowy spodek do filiżanek. Ten komplet kawowy to idealny pomysł na prezent.
Czytaj dalej
Konkurs karnawałowy

Konkurs karnawałowy

Regulamin naszego karnawałowego konkursu
Czytaj dalej
Wstrząśnięte, nie zmieszane – koktajlowe ABC

Wstrząśnięte, nie zmieszane – koktajlowe ABC

Cuba libre, Biały Rosjanin, Mojito, Sex on the beach z nieodzowną palemką to koktajlowe ABC, które znają (i kochają!) wszyscy. Drinki są stałymi bywalcami karnawałowych zabaw i spotkań towarzyskich i coraz częściej pojawiają się również na karnawałowych domówkach.  Zrobienie przyzwoitego koktajlu w domu nie jest wcale tak trudne, jak myślicie. 
Czytaj dalej
Szarlotka z nutą cytrynową

Szarlotka z nutą cytrynową

Początek jesieni to wyjątkowo wdzięczny czas dla wielbicieli kuchennych przygód. Dostępne są właściwie wszystkie owoce i warzywa, z których można (a może wręcz trzeba?!) wyczarować cuda. Z jednej strony kuszą sycące warzywne zapiekanki, z drugiej możemy do woli szaleć z jabłkami, gruszkami, śliwkami czy malinami. Ponoć teraz warzywa i owoce zawierają najwięcej cennych składników odżywczych, dzięki którym można będzie lekką stopą przejść przez zimowe zawieruchy... Proponuję Wam ciekawy przepis na szarlotkę na kruchym spodzie w dwóch odsłonach- z odrobiną skórki cytryny (podkreśli kwaskowaty smak jabłek) lub rozgrzewającą z cynamonem i imbirem. 
Czytaj dalej
Kurczak curry ze szpinakiem

Kurczak curry ze szpinakiem

Tikka Masala to prawdopodobnie pierwsza pozycja w każdej indyjskiej restauracji, choć, jeśli wierzyć Wikipedii, potrawa została wymyślona w Wielkiej Brytanii i dzisiaj jest traktowana jako brytyjskie danie narodowe. Aromatyczny kurczak podany w czerwonym sosie curry, który można podawać z indyjskim ryżem basmati lub z podgrzanymi w piecu chlebkami naan to danie, które szybko wejdzie do Waszego domowego menu. Mi najbardziej podoba się w nim to, że poziom ostrości można dopasowywać do swoich potrzeb - można wybrać gotową ostrą pastę curry (pali ostro nawet przy minimalnej dawce!) lub spróbować mieszanki suszonych przypraw, regulując na bieżąco poziom zaawansowania smakowego. W podstawowym przepisie nie dodawałam liści kaffiru, soku z limonki i świeżej kolendry, ale moim zdaniem to właśnie te trzy smaki nadają ton tej potrawie. Jeśli zdecydujecie się na ostrą pastę curry, to pamiętajcie, że ogień najlepiej załagodzić jogurtowym napojem z mango, czyli mango lassi.
Czytaj dalej
Bezglutenowe ciastka kokosowe

Bezglutenowe ciastka kokosowe

Nawet jeśli nie jesteście fanatycznymi wyznawcami życia bez glutenu, to i tak od czasu do czasu warto zdecydować się na coś, co nie ocieka mąką pszenną. Zawsze uwielbiałam smak soczystych wiórków kokosowych i z tego powodu nie umiem się oprzeć kokosankom, batonikom czy ciasteczkom z wiórkami kokosowymi. Mam niejaki problem z popularną kulką waflową otoczoną wiórkami, zawierającą w środku migdał - jest dla mnie po prostu zbyt mdła i zawiera zdecydowanie za dużo cukru. Zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będą bezglutenowe ciasteczka kokosowe, które dosłodzone są brązowym cukrem. Po prostu bajka!
Czytaj dalej
Aksamitne ciasto bananowe

Aksamitne ciasto bananowe

Istnieje wiele wersji przepisu na ciasto bananowe. W tej klasycznej mamy tylko dojrzałe banany, w wersji rozszerzonej pojawiają się orzechy włoskie lub pokruszone migdały, a w opcji deluxe dodajemy daktyle, morele i skórkę pomarańczową. Dodatki dobieram pod kątem nastroju i...zawartości szuflad, ponieważ ciasto bananowe często pojawia się u mnie spontanicznie, bardziej jako wyraz kuchenno-cukrowego kaprysu niż objaw wielogodzinnych przygotowań i przemyśleń. W cieście bananowym najbardziej lubię uderzenie słodkiego smaku, który doskonale balansuje się z kawą. Takie połączenie jest dla mnie wprost bajeczne! Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Czytaj dalej
Drożdżowy chleb gryczano-żytni

Drożdżowy chleb gryczano-żytni

Moda na pieczenie własnego, domowego pieczywa była nie tylko chwilowym kaprysem znudzonych zjadaczy produktów chlebopodobnych lecz zapoczątkowała cały ruch związany z tworzeniem i dzieleniem się przepisami na domowy chleb. Teraz każdy szanujący się szef domowej kuchni ma w swoim repertuarze chleby na zakwasie, chleby z ziaren, chleby pieczone na słodko z miodem, chleby bezglutenowe oraz ociekające glutenem bułeczki śniadaniowe. Dzisiaj proponujemy Wam prosty przepis na chleb wypiekany z mąki gryczanej i żytniej na drożdżach. Jedyne, czego musicie w tym przepisie unikać to przeciągów!
Czytaj dalej