Wyjątkowy zapach unoszący się w całym domu to niewątpliwie znak, że w piekarniku piecze się coś pysznego. Tym razem to drożdżowy chleb gryczano-żytni. Dla mnie domowy chleb to typowy comfort food. Nie ma chyba nic lepszego, bardziej kojącego niż skibka jeszcze ciepłego, cudownie pachnącego chleba z odrobiną masła. Jeśli jeszcze nie piekliście chleba samodzielnie, to śmiało możecie sięgnąć po ten nieskomplikowany przepis. Chleb jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy, pełen ziaren słonecznika, dyni, siemienia lnianego i płatków owsianych. Tego ciasta nie trzeba długo zagniatać, wystarczy je ubijać drewnianą łyżką szwedzką 16 cm przez około 5 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Najlepiej upiec chleb w jednej dużej keksówce o wymiarach 11x35 cm lub dwóch mniejszych.

Składniki:

- 400 g mąki gryczanej

- 100 g mąki żytniej

- 50 g świeżych drożdży

- 650 g letniej wody

- 100 g płatków owsianych górskich

- 100 g pestek słonecznika

- 30 g pestek dyni

- 70 g siemienia lnianego

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

1) Mąkę gryczaną i żytnią wymieszać w misce z drożdżami i letnią wodą. Dodać pozostałe składniki (płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, ocet balsamiczny i cukier), całość ubijać drewnianą łyżką przez około 5 – 7 minut. Ciasto powinno pozostać dość luźne.

2) Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką albo otrębami. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 11x35cm (lub do dwóch mniejszych) i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 15-20 minut.

3) Chleb piec przez 60-70min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce. Kroić po wystygnięciu.

Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do upieczenia chleba gryczano-żytniego:

DREWNIANA ŁYŻKA SZWEDZKA – 16 CM

CZARNA BLACHA NON-STICK 35 X 11 X 7,5 CM - SNB

CZARNA BLACHA NON-STICK 20 X 11 X 7,5 CM - SNB

domowy chleb gryczano-żytni

chleb domowy

chleb na drożdżach

chleb retro gryczano-żytni