Uwielbiam wakacyjne, leniwe, letnie śniadania. Kiedy mamy więcej wolnego czasu chętnie przygotowuję dla całej rodziny placuszki, racuchy albo naleśniki. Kiedy jest piękna pogada zjadamy je pod chmurką z kubkiem zbożowej kawy i ulubionymi owocami. Dziś podaję więc przepis na pyszne nieśpieszne śniadanie – placuszki śmietankowe z malinami. Aby placuszki były idealne koniecznie pieczcie je, podobnie jak naleśniki, na dobrze rozgrzanej patelni Ambition Graphite z odrobina oleju lub klarowanego masła. Świetnie smakują z sezonowymi owocami np. z malinami i kleksem kwaśnej śmietany. Jeśli nie macie czasu na długie śniadania zaserwujcie je najbliższym na podwieczorek – zobaczycie jak niewiele potrzeba, aby zobaczyć ich zadowolone i uśmiechnięte buzie.
Składniki (porcja dla 6 osób):
- 250 g mąki pszennej
- 85 g mąki gryczanej
- 200 ml śmietany 30%
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 3 białka
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej lub klarowane masło do smażenia
- porcja malin do dekoracji
Sposób przygotowania:
1) W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i mąkę gryczaną – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
2) Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę i wsypać przesianą mąkę. Wyrobić ciasto, do którego dodać wyrośnięty rozczyn oraz stopione i ostudzone masło. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
3) Łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilościom oleju, porcje ciasta. Placki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Podawać z malinami, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania placuszków śmietankowych z malinami:
PATELNIA DO NALEŚNIKÓW AMBITION GRAPHITE 28 CM
KARAFKA NA OLIWĘ 260 ML PASABAHCE