Zastawa stołowa – jak ułożyć poszczególne elementy?

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz świąteczny obiad, czy wykwintną kolację – zadbanie o każdy detal pozwoli Ci stworzyć niepowtarzalną atmosferę i sprawi, że Twoi goście poczują się wyjątkowo. Ważne jest przygotowanie odpowiedniego obrusu, serwetek, oświetlenia, a także ozdób. Oprócz tego niezmiernie istotne jest ułożenie wszystkich elementów zastawy stołowej. Jak nakrywać do stołu, by idealnie uzupełnić jego aranżację?

Nakrycie stołu wiąże się z potrawami, jakie planujesz podać. Istnieją dwa główne rodzaje nakrycia – podstawowe i rozszerzone, które dobiera się w zależności od złożoności menu. Wariant rozszerzony będzie odpowiedni, jeśli planujesz wiele dań i różnych trunków, częściej wykorzystywany jest jednak podstawowy sposób nakrycia, który sprawdzi się przy trzydaniowych posiłkach. Niezależnie od wybranego typu, nakrywaniem rządzą trzy podstawowe zasady.

  • Środkiem całego nakrycia jest podkładka lub talerz do dania głównego, wokół którego ustawisz pozostałe naczynia.

  • Zwróć uwagę, jak kłaść sztućce – te, które przydadzą się jako pierwsze, powinny być najbardziej oddalone od talerza.

  • Pamiętaj, że widelce układa się z lewej strony, a noże i łyżki z prawej.

Znając te reguły, możesz skupić się na konkretnych elementach, na które składa się zastawa stołowa. Jak ułożyć sztućce, kieliszki, talerze i szklanki? Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez to wyzwanie! Dowiedz się, jak kłaść sztućce i jak nakrywać do stołu zachowując odpowiednie ułożenie poszczególnych naczyń.

Jak układać talerze i naczynia na napoje?

Jeżeli zastanawiasz, jak nakrywać do stołu, mamy dobrą radę – zacznij od talerzy. Duży, płytki talerz wyznaczy Ci centralne miejsce danego nakrycia. Na nim ustaw talerz głęboki, a jeśli w swoim menu przewidujesz przystawki – na duży talerz powinien najpierw trafić mniejszy talerzyk do przystawek, który następnie wymienisz na głęboki. Osobno w lewym górnym rogu możesz ustawić talerzyk do pieczywa. Jeżeli planujesz deser, po dwóch posiłkach całość powinna zostać uprzątnięta, a odpowiednie naczynie ułożone samodzielnie. Pamiętaj, że talerze powinny być spójne, niekoniecznie muszą być z jednego zestawu, ale ważne by ze sobą współgrały.

Naczynia na napoje to również zastawa stołowa – jak ułożyć prawidłowo szklanki i kieliszki? Przede wszystkim powinny się one znaleźć po prawej stronie na ukos od talerzy. Jeżeli jest ich więcej, bo na przykład planujesz zaserwować dwa rodzaje win, ułóż je w szeregu lub w kształt trójkąta, przy czym najbliżej talerza powinien znaleźć się kieliszek lub szklanka bazowa – na wodę czy sok. Pamiętaj, by układać szkło, chwytając za nóżkę – nie ma nic gorszego, niż odciski palców na kieliszku!

Jak prawidłowo ułożyć sztućce?

Wiedza na temat tego, jak kłaść sztućce nie jest skomplikowana, wystarczy trzymać się kilku zasad. Z lewej strony ułóż widelec ząbkami do góry, z prawej nóż ostrzem skierowanym w kierunku talerza, obok ułóż łyżkę wybrzuszeniem do dołu, zwróć uwagę, czy wszystkie sztućce leżą równo względem siebie i talerza. Jak prawidłowo ułożyć sztućce do deserów? Nic prostszego – układa się je nad talerzem, jako pierwszy powinien znaleźć się widelczyk do ciasta, skierowany ząbkami w prawo, a nad nim łyżeczka ułożona główką w lewo.

Jak nakrywać do stołu – zastosuj wiedzę w praktyce

Odpowiednia oprawa stołu, wykonana z dbałością o każdy detal z pewnością uświetni każde organizowane przez Ciebie święta, przyjęcie czy kolację. Wystarczy trochę wprawy, a wszystko będziesz robić niemalże automatycznie, bez zastanawiania się, jak prawidłowo ułożyć sztućce, czy poszczególne naczynia. Życzymy wielu wspaniałych spotkań w miłej atmosferze i pięknej oprawie!