Zastawa stołowa – jak ułożyć poszczególne elementy?
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz świąteczny obiad, czy wykwintną kolację – zadbanie o każdy detal pozwoli Ci stworzyć niepowtarzalną atmosferę i sprawi, że Twoi goście poczują się wyjątkowo. Ważne jest przygotowanie odpowiedniego obrusu, serwetek, oświetlenia, a także ozdób. Oprócz tego niezmiernie istotne jest ułożenie wszystkich elementów zastawy stołowej. Jak nakrywać do stołu, by idealnie uzupełnić jego aranżację?
Nakrycie stołu wiąże się z potrawami, jakie planujesz podać. Istnieją dwa główne rodzaje nakrycia – podstawowe i rozszerzone, które dobiera się w zależności od złożoności menu. Wariant rozszerzony będzie odpowiedni, jeśli planujesz wiele dań i różnych trunków, częściej wykorzystywany jest jednak podstawowy sposób nakrycia, który sprawdzi się przy trzydaniowych posiłkach. Niezależnie od wybranego typu, nakrywaniem rządzą trzy podstawowe zasady.
Środkiem całego nakrycia jest podkładka lub talerz do dania głównego, wokół którego ustawisz pozostałe naczynia.
Zwróć uwagę, jak kłaść sztućce – te, które przydadzą się jako pierwsze, powinny być najbardziej oddalone od talerza.
Pamiętaj, że widelce układa się z lewej strony, a noże i łyżki z prawej.
Znając te reguły, możesz skupić się na konkretnych elementach, na które składa się zastawa stołowa. Jak ułożyć sztućce, kieliszki, talerze i szklanki? Krok po kroku przeprowadzimy Cię przez to wyzwanie! Dowiedz się, jak kłaść sztućce i jak nakrywać do stołu zachowując odpowiednie ułożenie poszczególnych naczyń.
Jak układać talerze i naczynia na napoje?
Jeżeli zastanawiasz, jak nakrywać do stołu, mamy dobrą radę – zacznij od talerzy. Duży, płytki talerz wyznaczy Ci centralne miejsce danego nakrycia. Na nim ustaw talerz głęboki, a jeśli w swoim menu przewidujesz przystawki – na duży talerz powinien najpierw trafić mniejszy talerzyk do przystawek, który następnie wymienisz na głęboki. Osobno w lewym górnym rogu możesz ustawić talerzyk do pieczywa. Jeżeli planujesz deser, po dwóch posiłkach całość powinna zostać uprzątnięta, a odpowiednie naczynie ułożone samodzielnie. Pamiętaj, że talerze powinny być spójne, niekoniecznie muszą być z jednego zestawu, ale ważne by ze sobą współgrały.
Naczynia na napoje to również zastawa stołowa – jak ułożyć prawidłowo szklanki i kieliszki? Przede wszystkim powinny się one znaleźć po prawej stronie na ukos od talerzy. Jeżeli jest ich więcej, bo na przykład planujesz zaserwować dwa rodzaje win, ułóż je w szeregu lub w kształt trójkąta, przy czym najbliżej talerza powinien znaleźć się kieliszek lub szklanka bazowa – na wodę czy sok. Pamiętaj, by układać szkło, chwytając za nóżkę – nie ma nic gorszego, niż odciski palców na kieliszku!
Jak prawidłowo ułożyć sztućce?
Wiedza na temat tego, jak kłaść sztućce nie jest skomplikowana, wystarczy trzymać się kilku zasad. Z lewej strony ułóż widelec ząbkami do góry, z prawej nóż ostrzem skierowanym w kierunku talerza, obok ułóż łyżkę wybrzuszeniem do dołu, zwróć uwagę, czy wszystkie sztućce leżą równo względem siebie i talerza. Jak prawidłowo ułożyć sztućce do deserów? Nic prostszego – układa się je nad talerzem, jako pierwszy powinien znaleźć się widelczyk do ciasta, skierowany ząbkami w prawo, a nad nim łyżeczka ułożona główką w lewo.
Jak nakrywać do stołu – zastosuj wiedzę w praktyce
Odpowiednia oprawa stołu, wykonana z dbałością o każdy detal z pewnością uświetni każde organizowane przez Ciebie święta, przyjęcie czy kolację. Wystarczy trochę wprawy, a wszystko będziesz robić niemalże automatycznie, bez zastanawiania się, jak prawidłowo ułożyć sztućce, czy poszczególne naczynia. Życzymy wielu wspaniałych spotkań w miłej atmosferze i pięknej oprawie!