Zawsze jest dobra pora na upieczenie domowych ciasteczek. Takie własnoręcznie zrobione ciastka są nie tylko smaczniejsze, ale i dużo zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Przede wszystkim można zmniejszyć ilość dodanego cukru, a poza tym zawsze mam pewność, że nie ma w nich ani grama syropu glukozowo-fruktozowego. Tym razem zdradzę Wam przepis na jedne z moich ulubionych ciastek kokosowych. Ciastka są pyszne! Chrupiące, kruche, niezbyt słodkie, a w dodatku bezglutenowe. Ciasteczka najlepiej przechowywać w hermetycznej, nierdzewnej puszce AMBITION lub w pięknym słoiku CLUB 2 l. Ciastka kokosowe można zabrać jako przekąskę do szkoły lub do pracy. Najlepiej jednak smakują z filiżanką popołudniowej kawy wypitej w towarzystwie kogoś bardzo bliskiego.

Składniki:

- 150 g mąki ryżowej

- 100 g mąki kukurydzianej

- 150 g wiórków kokosowych

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

- 60 g brązowego cukru

- 150 g masła

- 50 ml mleka

- 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

1) Wszystkie składniki (mąki, wiórki kokosowe, jajko, cukier, masło, mleko i sodę) wymieszać i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny.

2) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.

3) Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach lub za pomocą szklanki. Ciastka układać na blasze w sporych odstępach.

4) Ciastka piec 12 – 15 minut na zloty kolor. Blachę wystawić z piekarnika, pozostawić chwilę do ostygnięcia i delikatnie przenieść ciastka do wystudzenia na kratkę.

Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania bezglutenowych ciastek kokosowych:

SZKLANY POJEMNIK CLUB 2L

PUSZKA HERMETYCZNA AMBITION

TACA DO PIECZENIA

kruche ciasteczka kokosowe

ciasteczka bezglutenowe