Wałek drewniany dł. 50 cm Zobacz większe

Wałek drewniany dł. 50 cm - DE BUYER

D-4840-01N

Nowy produkt

67,89 zł brutto

WAŁKI DREWNIANE - OPIS I CHARAKTERYSTYKA

Wałki drewniane to proste urządzenia wykorzystywane w procesie przygotowywania żywności do rozpłaszczania i nadawania kształtu ciastu. Akcesoria, które chcemy Państwu zaprezentować to wałki wykonane z twardego a zarazem łatwego w obróbce drzewa. Drewno jest materiałem ekologicznym, antybakteryjnym, niewchodzącym w reakcję z innymi produktami, oraz nadającym się do kontaktu z zdrową żywnością. Wykonane z wielką starannością i z wszechstronnym zastosowaniem jest niezastąpione w polskich kuchniach. Trochę z modyfikowane od klasycznych wałków, ale w dalszym ciągu przydatne i niezawodne w wielu gospodarstwach domowych. W naszym sklepie można zakupić już wysokiej jakości 39 centymetrowe, solidnie wykonane wałki drewniane z rączkami na łożyskach kulkowych. Uchwyty przy wałkach są niezwykle wygodne i poręczne, dzięki czemu zapewniają równomierne rozwałkowanie ciasta. Polecamy również trochę większe wałki drewniane 52 centymetrowe polskiej marki Verlo, które świetnie sprawdzają się podczas przygotowania dużych placków do pierogów, spodów do pizzy lub ciasteczek. Posiadamy również klasyczne wałki drewniane do ciasta bez rączek, francuskiej firmy De Buyer, przeznaczone do pracy w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych, jak restauracje, bary, hotele. W zakładach cukierniczych świetnie nadają się do rozwałkowywania twardych mas cukrowych oraz lukrów plastycznych. Dzięki temu, że są wyprodukowane z gładkiego drewna to uniemożliwiają przyklejanie się ciasta do ich powierzchni, oraz przez to są łatwe w utrzymaniu czystości.

RODZAJE WAŁKÓW NA RYNKU

Na rynku znaleźć można różnego rodzaju wałki do ciasta. Drewniane, sylikonowe oraz metalowe ze stali nierdzewnej. Wałki z rączkami na łożyskach kulkowych, z korpusem ruchomym lub przytwierdzonym na stałe lub typowo klasyczne całkiem proste. Można więc mieć dylemat, jaki rodzaj wałka kupić. Wszystko zależy jak często będziemy ich używać i do jakiej ilości ciasta. Najbezpieczniej więc kupować w renomowanych i sprawdzonych sklepach, wtedy mamy pewność że jakość ich będzie bardzo dobra. Wychodząc z naszą ofertą zapraszamy wszystkich zainteresowanych do zakupu pewnego i oryginalnego produktu w najlepszym gatunku.

ZALETY WAŁKÓW DREWNIANYCH

Wałki drewniane wyprodukowane są zazwyczaj z twardego i trwałego drewna bukowego lub dębowego. Praktyczną zaletą wałków drewnianych jest ich konserwacja, czyli łatwość utrzymania ich w czystości. Po skończonej pracy wystarczy je jedynie oskrobać z resztek ciasta i ewentualnie przetrzeć wilgotną ściereczką. Wałki z korpusem stałym czy ruchomym przy mniejszym lub większym nacisku nie wpływają na grubość ciasta, które i tak będzie zawsze świetnie rozwałkowane. Narzędzia stołowe wykonane z drzewa tradycyjnie goszczą w naszych kuchniach i do dnia dzisiejszego cieszą się wielką popularnością.