Cedzaki i sitka

Cedzak kuchenny niezbędny w Twojej kuchni

Przebywając na co dzień w kuchni nie zdajemy sobie sprawy, jak często sięgamy po różnego rodzaju łyżki cedzakowe. Do czego może przydać się takie akcesorium w kuchni? Gotując wywar lub bulion na mięsie często okazuje się, że powierzchnię wywaru musimy odszumować, to jest zdjąć "piankę" powstałą z drobinek kości, skóry i tłuszczu. Bez tej czynności nasz bulion nie będzie klarowny lub trzeba będzie go przecedzać przez sitko przy każdym nalewaniu zupy do talerza. Tutaj ważne jest, by wybrać łyżkę cedzakową o nazwie szumówka- jest to łyżka wyposażona w drobne, stalowe sitko, które skutecznie odseparuje "piankę" od klarownego, aromatycznego bulionu. Często cedzak przydaje się przy wyjmowaniu z garnka dużych, dłużej gotowanych warzyw- może służyć do wyjęcia pojedynczej marchewki czy pietruszki z bulionu, natomiast grubszą łyżką cedzakową wiele osób wyjmuje z garnka brokuł, kalafior lub nawet szparagi. Nie możemy zapominać też o tym, że to właśnie za pomocą łyżki cedzakowej najlepiej jest wyciągać z wrzątku nasze ukochane pierogi!

Duży cedzak z uchwytami

Jeśli chodzi o odcedzanie makaronu, klusek czy pasty, to nie wystarczy nam łyżka cedzakowa- kto chciałby w nieskończoność łowić łyżką uciekający makaron?! Dlatego do tego celu polecamy stabilny, stalowy, duży cedzak, który wyposażony jest w dwa uchwyty oraz podstawkę, dzięki której taki duży cedzak można postawić w zlewie. Takie odcedzanie pasty jest najbezpieczniejsze- możesz bowiem mocno trzymać oba uchwyty garnka z wrzątkiem i bez problemu przelać wszystko jednym ruchem na nasz duży cedzak stalowy. Zapomnij więc o wielkich, trudnych do utrzymania w ręku sitach- by odcedzić makaron czy kluski potrzebujesz solidnego cedzaka.

Łyżka cedzakowa silikonowa- do czego służy?

W naszym sklepie internetowym posiadamy także łyżki cedzakowe wykonane z silikonu lub innego rodzaju kuchennego tworzywa. W tej podkategorii prym wiedzie firma Joseph & Joseph, która proponuje łyżki o dosyć dużej powierzchni, które posiadają dużą ilość oczek. Do czego wykorzystamy tego rodzaju łyżkę silikonową? Producent proponuje, by za jej pomocą wyciągać z brytfanny pieczone warzywa (tłuszcz czy sos pozostanie w brytfannie) oraz by wyjmować z garnka pojedynczą porcję pasty- to rozwiązanie sprawdzi się w przypadku, gdy gotujemy jeden typ pasty jednak planujemy podać ją z różnymi sosami. Co ważne to właśnie cedzaki silikonowe nie nagrzewają się tak szybko jak łyżki stalowe, można więc korzystać z nich w bezpieczny dla dłoni sposób.

Zapraszamy do obejrzenia wszystkich produktów w tej kategorii- na pewno znajdziecie tu to, czego szukacie. Gwarantujemy atrakcyjne ceny oraz indywidualnie naliczamy rabat przy dużych zamówieniach.

Cedzaki i sitka  Jest 19 produktów.

Podkategorie

  • Cedzaki silikonowe

    W naszym sklepie internetowym posiadamy szeroki wybór cedzaków silikonowych marki Ambition oraz Joseph and Joseph. Cedzaki silikonowe, choć traktowane przez wielu jako kuchenny zbytek, znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, podczas gotowania czy pieczenia.

    Cedzak silikonowy odporny na wysoką temperaturę

    Tworzywa sztuczne wykorzystywane dzisiaj w kuchni nie mają już nic wspólnego z tanim, tandetnym plastikiem odkształcającym się przez działanie wysokich temperatur. Cedzaki silikonowe dostępne w naszym sklepie internetowym są wykonane z wysokiej jakości silikonu, który jest odporny na działanie temperatury o wysokości 270 stopni Celsjusza, co w zasadzie pozwala na swobodne działania kuchenne bez żadnych ograniczeń. Łyżka do odcedzania wykonana z silikonu ma również tę zaletę, że nie niszczy metalowych powierzchni, z którymi się styka. Oznacza to, że za pomocą takiej właśnie łyżki można wyjąc z brytfanny pieczone warzywa czy mięsa, pozwalając by zbędny tłuszcz czy woda pozostały w brytfannie nie martwiąc się o to, czy nasze naczynie do zapiekania zniszczy się podczas tej operacji.

    Łyżka cedzakowa blatu nie brudząca?

    Kolejnym istotnym elementem designu dobrej łyżki cedzakowej jest to, czy jest wyposażona w specjalną podpórkę, która podczas odkładania łyżki na blat zapobiega kontaktowi główki łyżki cedzakowej z blatem. Dostępne u nas w atrakcyjnej cenie łyżki marki Joseph and Joseph posiadają taką właśnie podpórkę. To właśnie dzięki niej utrzymanie czystości blatu będzie łatwiejsze.

    Szeroka łyżka cedzakowa do frytek

    Polecamy Waszej uwadze także łyżki silikonowe, którymi można wyjąć frytki z frytkownicy, pastę z wrzątku, czy warzywa pieczone z piekarnika. Taką szeroką łyżkę można śmiało położyć na chwilę na garnku, by pozbyć się resztek wody bądź tłuszczu- nasze łyżki silikonowe wytrzymują do 200 stopni Celsjusza.

    Zapraszamy do obejrzenia dostępnych w naszym sklepie internetowym produktów, które oferujemy Wam w atrakcyjnych cenach.

  • Cedzaki ze stali...

    Cedzaki stalowe niezbędne w każdej kuchni

    W naszym sklepie internetowym posiadamy dwa podstawowe rodzaje cedzaków stalowych. Pierwszą grupę stanowią duże cedzaki stalowe, które wykorzystywane są do odcedzania pasty, klusek czy makaronów. Jest to bezpieczne rozwiązanie, które pozwala na pewne uchwycenie obiema rękami ciężkiego garnka z wrzątkiem i sprawnego odcedzenia pasty czy klusek na dużym sicie. Nie potrzebujemy pomocy w tej procedurze- nasze cedzaki posiadają dwa uchwyty, za pomocą których można zawiesić sito na większym garnku, a oprócz tego każdy cedzak może samodzielnie stać w zlewie kuchennym, ponieważ wyposażony jest w stabilną nóżkę. Posiadamy 3 średnice tego rodzaju cedzaków kuchennych. Interesujący kształt ma dostępny u nas stożkowy cedzak ze stali nierdzewnej, który nadaje się idealnie do odcedzania warzyw, owoców czy nawet kawałków mięsa.

    Łyżki cedzakowe- szumówki

    Żadna osoba działająca w kuchni nie wyobraża sobie, by nie mieć pod ręką klasycznej metalowej łyżki cedzakowej. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że łyżka cedzakowa wyposażona w drobne, metalowe sitko jest idealna do szumowania rosołu, czyli do zdejmowania "pianki" z powierzchni gotowanego wywaru mięsno-warzywnego. Po drugie, łyżką cedzakową można wygodnie i szybko wyjąc mięso, warzywa czy grzyby, które partiami smażymy na patelni. W niektórych przepisach podsmażamy poszczególne składniki oddzielnie ALE używając tej samej patelni. Oznacza to, że trzeba pieczarki z patelni zdjąć, odłożyć na później, a na tym samym tłuszczu szybko obsmażyć mięso. Jak wyjąć usmażone pieczarki? Właśnie za pomocą łyżki cedzakowej metalowej

    Łyżka cedzakowa z grubymi oczkami

    Łyżka cedzakowa z grubymi oczkami służy do wyjmowania z garnka gotowanych owoców, warzyw bądź mięs. Sprawdzi się też jako narzędzie do nakładana frytek, warzyw gotowanych lub pieczonych bądź drobnych mięs na talerz. Tego typu łyżka posiada uchwyt do zawieszenia, dzięki czemu łyżka cedzakowa jest zawsze w zasięgu ręki.

    Zapoznaj się z naszą ofertą obejmującą różnego typu łyżek cedzakowych wykonanych ze stali nierdzewnej. Gwarantujemy atrakcyjne ceny i profesjonalną obsługę.
Pokazuje 1 - 19 z 19 elementów