Kategorie

Nowe produkty

Promocje

Przepisy

Konkurs kawowy

Konkurs kawowy

Do wygrania 3 serwisy kawowe Ambition Tokyo! Sklep www.kuchennepromocje.pl zaprasza do udziału w konkursie na najciekawszy przepis na słodki drobiazg do kawy. Czekamy na Wasze pomysły na rogaliki, babeczki, ciasteczka lub cokolwiek, czego nie trzeba kroić i co można podać do kawy. Na Wasze przepisy czekamy do 10 września. Szczegółowy regulamin konkursu znajdziecie na naszej stronie www.kuchennepromocje.pl 
Czytaj dalej
Delikatna zupa warzywna

Delikatna zupa warzywna

Delikatna zupa warzywna, lekko zabielana śmietaną i z fasolką szparagową - ten klasyczny smak często przywodzi na myśl dzieciństwo i zupy jadane u ukochanej Babci. Sierpniową porą warto wybrać się na rynek i kupić świeże warzywa, by wskrzesić ten wspaniały smak!
Czytaj dalej
Konkurs karnawałowy

Konkurs karnawałowy

Regulamin naszego karnawałowego konkursu
Czytaj dalej
Szarlotka z nutą cytrynową

Szarlotka z nutą cytrynową

Początek jesieni to wyjątkowo wdzięczny czas dla wielbicieli kuchennych przygód. Dostępne są właściwie wszystkie owoce i warzywa, z których można (a może wręcz trzeba?!) wyczarować cuda. Z jednej strony kuszą sycące warzywne zapiekanki, z drugiej możemy do woli szaleć z jabłkami, gruszkami, śliwkami czy malinami. Ponoć teraz warzywa i owoce zawierają najwięcej cennych składników odżywczych, dzięki którym można będzie lekką stopą przejść przez zimowe zawieruchy... Proponuję Wam ciekawy przepis na szarlotkę na kruchym spodzie w dwóch odsłonach- z odrobiną skórki cytryny (podkreśli kwaskowaty smak jabłek) lub rozgrzewającą z cynamonem i imbirem. 
Czytaj dalej
Kurczak curry ze szpinakiem

Kurczak curry ze szpinakiem

Tikka Masala to prawdopodobnie pierwsza pozycja w każdej indyjskiej restauracji, choć, jeśli wierzyć Wikipedii, potrawa została wymyślona w Wielkiej Brytanii i dzisiaj jest traktowana jako brytyjskie danie narodowe. Aromatyczny kurczak podany w czerwonym sosie curry, który można podawać z indyjskim ryżem basmati lub z podgrzanymi w piecu chlebkami naan to danie, które szybko wejdzie do Waszego domowego menu. Mi najbardziej podoba się w nim to, że poziom ostrości można dopasowywać do swoich potrzeb - można wybrać gotową ostrą pastę curry (pali ostro nawet przy minimalnej dawce!) lub spróbować mieszanki suszonych przypraw, regulując na bieżąco poziom zaawansowania smakowego. W podstawowym przepisie nie dodawałam liści kaffiru, soku z limonki i świeżej kolendry, ale moim zdaniem to właśnie te trzy smaki nadają ton tej potrawie. Jeśli zdecydujecie się na ostrą pastę curry, to pamiętajcie, że ogień najlepiej załagodzić jogurtowym napojem z mango, czyli mango lassi.
Czytaj dalej
Bezglutenowe ciastka kokosowe

Bezglutenowe ciastka kokosowe

Nawet jeśli nie jesteście fanatycznymi wyznawcami życia bez glutenu, to i tak od czasu do czasu warto zdecydować się na coś, co nie ocieka mąką pszenną. Zawsze uwielbiałam smak soczystych wiórków kokosowych i z tego powodu nie umiem się oprzeć kokosankom, batonikom czy ciasteczkom z wiórkami kokosowymi. Mam niejaki problem z popularną kulką waflową otoczoną wiórkami, zawierającą w środku migdał - jest dla mnie po prostu zbyt mdła i zawiera zdecydowanie za dużo cukru. Zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem będą bezglutenowe ciasteczka kokosowe, które dosłodzone są brązowym cukrem. Po prostu bajka!
Czytaj dalej
Aksamitne ciasto bananowe

Aksamitne ciasto bananowe

Istnieje wiele wersji przepisu na ciasto bananowe. W tej klasycznej mamy tylko dojrzałe banany, w wersji rozszerzonej pojawiają się orzechy włoskie lub pokruszone migdały, a w opcji deluxe dodajemy daktyle, morele i skórkę pomarańczową. Dodatki dobieram pod kątem nastroju i...zawartości szuflad, ponieważ ciasto bananowe często pojawia się u mnie spontanicznie, bardziej jako wyraz kuchenno-cukrowego kaprysu niż objaw wielogodzinnych przygotowań i przemyśleń. W cieście bananowym najbardziej lubię uderzenie słodkiego smaku, który doskonale balansuje się z kawą. Takie połączenie jest dla mnie wprost bajeczne! Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Czytaj dalej
Drożdżowy chleb gryczano-żytni

Drożdżowy chleb gryczano-żytni

Moda na pieczenie własnego, domowego pieczywa była nie tylko chwilowym kaprysem znudzonych zjadaczy produktów chlebopodobnych lecz zapoczątkowała cały ruch związany z tworzeniem i dzieleniem się przepisami na domowy chleb. Teraz każdy szanujący się szef domowej kuchni ma w swoim repertuarze chleby na zakwasie, chleby z ziaren, chleby pieczone na słodko z miodem, chleby bezglutenowe oraz ociekające glutenem bułeczki śniadaniowe. Dzisiaj proponujemy Wam prosty przepis na chleb wypiekany z mąki gryczanej i żytniej na drożdżach. Jedyne, czego musicie w tym przepisie unikać to przeciągów!
Czytaj dalej
Placuszki śmietankowe z malinami

Placuszki śmietankowe z malinami

Delektować się spokojnym porankiem z kubkiem kawy z mlekiem i stosem słodkich, pachnących placków posypanych świeżymi owocami...tak właśnie wyobrażam sobie początek idealnej niedzieli. Korzystając z wakacyjnych chwil warto pozwolić sobie na odrobinę lenistwa oraz na trochę węglowodanów, które nie są tak straszne, jak się niektórym wydaje. Śniadaniowe racuchy z malinami i odrobiną kwaśnej śmietany sprawią, że będziecie szczęśliwi i najedzeni! 
Czytaj dalej
Pierogi żytnie z farszem mięsno-pieczarkowym

Pierogi żytnie z farszem mięsno-pieczarkowym

Czy można nie lubić pierogów? Otóż można... Jeśli zamiast prawdziwych pierogów sięgacie (tak, tak... z lenistwa!) po pierogi mrożone lub te na tacce, to nie dziwota, że hasło PIEROGI kojarzy Wam się z gumowatym ciastem, bezpłciowym farszem lub z rozgotowanym flakiem ciastopodobnym, z którego farsz dawno umknął i frywolnie pływa na powierzchni wody. Myślicie sobie: przecież nie będę stać przez godzinę w kuchni żeby ulepić 10 pierogów... Kolejny błąd! Pierogi, wbrew pozorom, robi się szybko, ciasto nie wymaga przecież długiego i męczącego wyrabiania (przecież to nie placek drożdżowy), a do robienia farszu możecie zatrudnić Drugą Połówkę. Dzięki naszemu przepisowi na pierogi żytnie z farszem mięsno-pieczarkowym szybko i bezkolizyjnie nauczycie się, jak lepić pierogi. Nasz przepis zakłada, że wykonacie około 65 pierożków, więc przy 64 powinniście dojść do wprawy. Do dzieła!
Czytaj dalej