Sklep kuchennepromocje.pl zaprasza do zapoznania się ze swoją ofertą produktów do pieczenia oraz służy radą w doborze odpowiedniej blachy. Życzymy aromatycznych i efektownych wypieków nie tylko na twarzach.?

Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z pierwszymi promieniami wiosny, z jasnym, suto zastawionym stołem, na którym oprócz tradycyjnych staropolskich wytrawnych smakołyków nie może zabraknąć wielkanocnych wypieków. Każda pani domu marzy o tym, by podać efektowny sernik z bakaliami i lukrem lub by oczarować gości babką drożdżową.

Każdy udany wypiek zasadza się na dwóch podstawach - dobry przepis i odpowiednia forma do ciasta. Sklep kuchennepromocje.pl pragnie wyjść naprzeciw pragnieniom domowych cukierników oferując szeroką gamę form do pieczenia. Klasyczna wielkanocna babka powinna być wypiekana w tortownicy o charakterystycznym spodzie lub w specjalnej formie babkowej, który nada ciastu tak lubiany przez nas kształt. Dzięki cienkiej powłoce non-stick ciasto nie przywrze do formy; nie będzie także problemów z przełożeniem babki na paterę. Tak przygotowane ciasto można śmiało zdobić lukrem, a następnie posypać bakaliami lub kandyzowanymi owocami.

Jeśli domownicy gustują nie tylko w babkach ale również w sernikach, to najlepszym wyborem będzie zaopatrzenie się w tortownicę z dwoma wymiennymi spodami ? karbowanym do baby oraz fakturowanym do klasycznych wypieków takich jak sernik (pieczony lub na zimno).

W każdej święconce powinno znaleźć się pieczywo. Często oprócz klasycznej bułeczki do święconki panie domu wkładają do koszyczka kawałek mazurka. Tradycyjny staropolski mazurek składa się z podstawy zrobionej z kruchego ciasta, które przed wypieczeniem nakłuwane jest w wielu miejscach widelcem dla lepszego i bardziej równomiernego wypieczenia się ciasta. Drugą warstwę stanowią sparzone i drobno posiekane bakalie ? suszone morele, daktyle, rodzynki, figi. Do tego niezbędne są orzechy (np. włoskie czy migdały). Tak przygotowane słodkości należy skleić z kruchym podkładem za pomocą kajmaku, czyli bardzo mocno wygotowanej śmietany z cukrem, która w procesie obróbki termicznej uzyskuje charakterystyczny karmelowy kolor. Jaką tortownicę kupić do wielkanocnego mazurka? W tym przypadku najlepiej sprawdza się tortownica kwadratowa. Tutaj również mamy do czynienia z powłoką non-stick oraz wygodnym, metalowym zapięciem na zatrzask. Dla osób stawiających na papier do pieczenia, sklep kuchennepromocje.pl oferuje również tą samą wersję blachy kwadratowej ocynowanej, bez powierzchni non-stick.

Babki poznańskie (zrobione w połowie z mąki ziemniaczanej) można wygodnie upiec w blasze prostokątnej (dostępne długości to 39cm, 35cm, 30cm, 25cm oraz najkrótsza 20cm). Blachy takie nadają się również do wypieku mięs czy wielkanocnych pasztetów.