Delikatny biszkopt, brzoskwiniowa masa z kawałkami owoców, bita śmietana, maślane ciastka, a wszystko okryte słodkokwaśnym lukrem cytrynowym. Czy można oprzeć się takiemu deserowi? Idealnie nadaje się na duże spotkania rodzinne, bo z dużej blachy z powłoka „non-stick” o wymiarach 39x23,5 wychodzi około 25 kostek tego pysznego ciasta. „Cytrynek” - bo właśnie tak go nazywamy w domu, prezentuje się naprawdę okazale, łatwo się kroi i nie znam nikogo komu by nie smakował. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, aby dobrze się schłodził, a kruche ciastka zmiękły. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki dodajcie do masy brzoskwiniowej i do bitej śmietany dodatkową ilość cukru.
Biszkopt:
Składniki:
- 4 jaja
- 120 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- skórka starta z ½ cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Prostokątna formę o wymiarach 39x23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodać kolejno żółtka - wszystko dobrze zmiksować. Do masy jajecznej wsypać w dwóch porcjach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką najlepiej nie używając miksera. Masę przełożyć delikatnie do prostokątnej formy o wymiarach ok. 27 x 39 cm. Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 -25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Masa brzoskwiniowa:
Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w zalewie
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- sok z 2 cytryn
Masa śmietanowa:
- 500 ml kremówki
- 2 fixy do śmietany
Dodatkowo:
- 3 paczki herbatników Petit Beurre np. Jutrzenki
- sok z 1 cytryny (ok. 6 – 8 łyżek)
- 1-1,5 szklanki przesianego cukru pudru
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Odlać jeden litr soku z puszki (w razie konieczności dopełnić do 1 litra wodą). Na soku brzoskwiniowym ugotować budyń, dodać sok z 2 cytryn. Wsypać pokrojone brzoskwinie i wymieszać. Ciepłą masę wylać na ostudzony biszkopt.
500 ml śmietany kremówki ubić z fixami na puszystą pianę. Bitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę brzoskwiniową.
Herbatniki ułożyć na wierzchu bitej śmietany w równych rzędach.
Przygotować lukier: do 6-8 łyżek soku z cytryny stopniowo dodawać cukier puder, aż powstanie biały dość gęsty lukier. Lukier cytrynowy wylać na herbatniki. Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce (wówczas herbatniki zmiękną).
Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania i serwowania kostki biszkoptowo-brzoskwiniowej:
CZARNA BLACHA NON-STICK 39 X 23,5 CM