Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko, a podana w pięknej zastawie Ambition Fala wygląda kusząco...
Zgadzacie się ze mną?
Można mieszać różne kolory fasolki i dodać więcej śmietany.
Pycha! 
aksamitna zupa warzywna
Składniki:
  • mięso drobiowe na wywar (np. pół kurczaka lub dwa udka i skrzydło z indyka)
  • 300g żółtej fasolki szparagowej
  • 4 ziemniaki (średnie)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm pora
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • świeży koperek/natka pietruszki
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
śmietana

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych.
Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) oraz fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki).
Całość gotować do miękkości.
Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą.
Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku.
Tradycyjna zupa warzywna z fasolką szparagową
Ten prosty przepis na aksamitną zupę warzywną został stworzony przez Di Gotuje.
Zapraszamy do odwiedzenia śledzenia tego bardzo smakowitego blogu!