Dziś przepis na gulasz segedyński wywodzący się z Węgier. Danie to przypomina polski bigos, jednak smakuje nieco inaczej i przygotowuje się je dużo szybciej. Głównym składnikiem jest mięso wieprzowe (np. karkówka), kiszona kapusta oraz spora ilość czerwonej papryki. Do gotowania dań jednogarnkowych najlepiej używać garnków o grubym dnie, wówczas mamy gwarancję, że ani mięso, ani warzywa nie przypalą się. Niezwykle przydatne mogą okazać się garnki Ambition z serii TAURUS, które dostępne są w naszym sklepie w różnych rozmiarach. Do przygotowania gulaszu niezbędny jest także ostry, dobrze wyważony nóż Chef’s 15 cm, który łatwo pokroi mięso. Gulasz segedyński to wspaniały pomysł na obiad, który można przygotować w większej ilości i przechowywać zawekowany lub zamrożony. Przyznam, że to jedno z moich ulubionych dań zwłaszcza, kiedy nie mam czasu na codzienne gotowanie obiadów.

Składniki:

- 700 g karkówki
- 600 g kiszonej kapusty
- 300 g cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżka kminku
- 5 łyżek papryki w proszku
- 1 łyżka papryki w płatkach
- 700 ml bulionu
- 1 lub 2 czerwone papryki
- sól, pieprz

Dodatkowo:

- 200 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i łyżką papryki w proszku. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

W garnku o grubym dnie rozpuścić klarowane masło, wrzucić mięso i mocno zrumienić ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Karkówkę wyjąć, a na pozostały tłuszcz wsypać cebulę i czosnek – zeszklić. Kapustę pokroić (jeśli jest bardzo kwaśna wypłukać) i dodać do cebuli z czosnkiem. Całość wymieszać, doprawić przesiekanym kminkiem, pieprzem, papryka w proszku i w płatkach. Do warzyw dodać obsmażone mięso, wlać bulion. Wymieszać, dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić na dużo kawałki, dodać do gulaszu, wymieszać, dusić jeszcze pół godziny.

Gotowy gulasz segedyński doprawić solą, pieprzem. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Świetnie smakuje z ziemniakami lub chlebem.

Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania gulaszu segedyńskiego:

NÓŻ CHEF’S 15CM

GARNEK AMBITION TAURUS 24CM

ŁOPATKA SILIKONOWA DO MIESZANIA MIĘSA

sycący gulasz segedyński

sycący gulasz