Czy wyobrażacie sobie wiosnę bez szparagów? To pierwsze świeże warzywo, którym w pełni można się delektować przez cały maj i czerwiec. Na straganach można znaleźć białe i zielone szparagi, obie odmiany bardzo smaczne. Białe szparagi koniecznie trzeba obrać przed gotowaniem, najlepiej ostrą obieraczką. Zielone są delikatniejsze i gotują się krócej od białych. Jeśli szparagi często goszczą na Waszych stołach, warto zaopatrzyć się w specjalny wysoki, ale wąski garnek z sitkiem. Szparagi wystarczy włożyć do specjalnego koszyczka, główki będą wystawać ponad wodę i ugotują się na parze, natomiast łodygi w garnku. Kupując szaragi należy zwrócić uwagę czy są one świeże. Po czym to poznać? Powinny być jędrne, błyszczące, a końcówki po lekkim ściśnięciu powinny „trzeszczeć”. Ze szparagów można wyczarować pyszne warzywne przystawki czy też dania główne. Można je gotować, smażyć, zapiekać, dusić a nawet grillować. Klasyką jest jednak zupa szparagowa. Proponuję więc pyszny krem szparagowy z dodatkiem cebuli i ziemniaków, zagęszczony żółtkami. Zupę można podać z chrupiącymi domowymi ziemniaczanymi chipsami, lub grzankami.

Składniki:

pęczek (500 g) białych szparagów

4 młode ziemniaki (ok. 200 g)

2 średnie cebule

1 ½ l szklanek bulionu warzywnego, drobiowego lub wody

1 łyżka masła

2 żółtka

sól, cukier

Dodatkowo:

1 ziemniak

olej do smażenia

posiekana natka pietruszki

  1. Szparagi umyć, obrać, odciąć główki, resztę pokroić na mniej mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać szparagi i ziemniaki, dusić pod przykryciem ok. 7 minut. Warzywa zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku solą i odrobiną cukru,.

  1. Żółtka przełożyć do kubka, rozkłócić widelcem z niewielką ilość bulionu spod szparagów, dokładnie wymieszać. Do zupy dodać roztrzepane z bulionem żółtka - wymieszać. Chwilę gotować na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można rozcieńczyć ją odrobina wody.

  1. Przygotować chipsy ziemniaczane. Pokroić ziemniaka w cienkie plasterki i usmażyć na oleju na złoty kolor. Należy uważać żeby nie spalić ziemniaków ponieważ szybko się rumienią. Chipsy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

  1. Główki szparagów ugotować na parze lub krótko zblanszować. Przed podaniem położyć na powierzchni zupy po kilka główek szparagów, chipsy ziemniaczane oraz posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania dań ze szparagów:

OBIERACZKA POPRZECZNA AMBITION

GARNEK DO GOTOWANIA SZPARAGÓW Z KOSZYCZKIEM

DESKA DO KROJENIA Z DREWNA KAUCZUKOWEGO

zupa szparagowa z chipsami ziemniaczanymi

krem ze szparagów z chipsami ziemnniaczanymi