Dziś danie, które powinno ucieszyć wszystkich miłośników ryb i kasz – pęcztto z soczewicą i czarniakiem w chrupiącej panierce. Choć nazwa czarniak jest mało zachęcająca to jeśli tylko będziecie mieć okazję spróbujcie jej. Pollachius virens to drapieżna ryba, bliski kuzyn dorsza, o białym bardzo smacznym mięsie. Jeśli jednak nie uda się Wam jej kupić, nie martwcie się, pęczotto będzie dobrze smakować z filetem z każdej ryby o białym mięsie. Panierka to kombinacja płatków owsianych, płatków kukurydzianych i siemienia lnianego. Jest wyjątkowo chrupiąca i można jej użyć również do panierowania np.: kotletów. Fasolkę ugotowałam na parze w garnku ze specjalnym sitkiem, dzięki temu pozostała jędrna, chrupka i pełna witamin.

Składniki:

- 150 g zielonej fasolki szparagowej

- 2 łyżki zielonej cebuli

- biała część pora

- 2 łyżki oleju

- 5 łyżek kaszy pęczak

- 2 łyżki zielonej soczewicy

- 500 ml bulionu lub wywaru warzywnego

- ½ pęczka natki pietruszki

- sól

- świeżo mielony pieprz

Ryba w panierce:

- 4 kawałki fileta z czarniaka lub innej białej ryby

- sok z ½ cytryny

- 4 łyżki płatków owsianych

- 3 łyżki złotego lnu

- 8 łyżek płatków kukurydzianych

- sól

- biały pieprz

- jajko

- masło klarowane lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1) Zieloną fasolkę szparagową pociąć na mniejsze kawałki i ugotować parze. Zielona fasolka powinna pozostać jędrna i chrupiąca.

2) Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki i wrzucić na rozgrzana patelnię z 2 łyżkami oleju – warzywa zeszklić. Dodać kaszę pęczak i soczewicę, chwilę smażyć aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Dodać część wywaru warzywnego, wymieszać, przykryć pokrywką. Dalej postępować jak podczas przygotowywania klasycznego risotta. Porcjami dodawać wywar warzywny lub bulion mieszać przykrywać. Kaszotto gotować do momentu wchłonięcia płynu przez pęczak i soczewicę. Wszystko powtarzać do momentu, aż kasza będzie ugotowana ale nierozgotowana. Jeśli zabraknie wywaru, a kasza nadal pozostanie twarda, można dodać porcję wody. Do gotowego pęczotto dodać fasolkę szparagową – wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3) W czasie kiedy gotuje się pęczotto przygotować rybę. Filety z czarniaka umyć, osuszyć skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i białym pieprzem. Płatki owsiane wymieszać z rozgniecionymi płatkami kukurydzianymi, ziarenkami lnu złocistego.

4) Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody. Rybę obtoczyć w jajku i w panierce, kłaść na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym i smażyć na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji, aż czarniak pięknie się zarumieni.

5) Pęczotto podawać z panierowaną rybą. Przed podaniem danie obsypaną obficie natką pietruszki.

Produkty, które mogą być przydatne do przygotowania pęczotta z soczewicą i rybą w chrupiącej panierce:

PATELNIA CERAMICZNA AMBITION 28CM - nadaje się do płyt gazowej, elektrycznej, indukcyjnej; nie posiada ebonitowych elementów, w związku z czym można wstawić patelnię do pieca (do temperatury 240 stopni); posiada pokrywę ze szkła żaroodpornego; ceramiczne wykończenie nie pozwala na przywieranie; warstwa ceramiczna nie wydziela żadnych niebezpiecznych substancji podczas smażenia czy gotowania; bardzo dobrze sprawdza się w przypadku potraw, które trzeba najpierw podsmażyć a następnie dusić;  

SZYBKOWAR DO GOTOWANIA NA PARZE - gotowanie na parze jest bez wątpienia najzdrowszym sposobem przygotowania potraw; dzięki szybkowarowi Ambition wykonanemu ze stali nierdzewnej można przygotować ulubione mięso, warzywa czy owoce nie martwiąc się, że w procesie gotowania wypłukane zostaną wszystkie witaminy; produkt przeznaczony do kuchenek gazowych, elektrycznych, indukcyjnych, płyt ceramicznych i halogenowych;

CHOCHLA Z RĄCZKĄ - utensylia kuchenne posiadające rączkę do zawieszania pozwalają na zachowanie porządku w kuchni; cieszy to nie tylko oko ale również pozwala na sięgnięcie w odpowiednim momencie po odpowiedni przyrząd; chochla z rączką jest niezbędna w procesie przygotowania zup czy sosów; bez chochli ani rusz!

pęczotto z rybą

biała ryba na pęczotto

kaszotto z białą rybą i zieloną fasolką

chochla z rączką do zawieszania

patelnia ceramiczna do kuchni indukcyjnej

szybkowar do gotowania na parze