Jesienią, jesienią sady się rumienią: czerwone jabłuszka pomiędzy zielenią… Kto pamięta ten wierszyk Marii Konopnickiej? Zawsze kiedy widzę stragany uginające się od jesiennych owoców, przypominają mi się te strofy i choć chciałabym, nie mogę się ich pozbyć z mojej głowy. Muszę wówczas kupić kosz pełen jabłek i koniecznie coś z nich przygotować. Korzystając z tego, że jesienne jabłka są najbardziej soczyste, najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze, po prostu piekę ciasto. Kruchy spód, połówki jabłek i skórka cytryny, czy już czujecie ten aromat, potraficie wyobrazić sobie ten smak? Do szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych jabłek np. antonówek, ale prawdę powiedziawszy smakować będzie z wszystkimi. Jeśli chcecie, możecie zamiast skórki cytrynowej dodać do jabłek i do ciasta odrobinę cynamonu i imbiru – wówczas szarlotka będzie bardzo jesienna i bardzo rozgrzewająca. Jeśli zdecydujecie się upiec tę szarlotkę, na pewno nie będziecie żałować, oczarujecie nią całą rodzinę. Szarlotkę najlepiej upiec w formie do tarty lub jeśli nie macie takiej pod ręka w formie o średnicy 26 cm.

Składniki na kruche ciasto:

- 400 g mąki pszennej

- 100 g mąki krupczatki

- 250 g masła

- 150 g cukru

- cukier waniliowy

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 żółtko

- 1 jajko

- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

- skórka otarta z ½ cytryny

- szczypta soli

Jabłka:

- 1 kg jabłek (antnonówki, szare renety) 

- 1 łyżeczka zmielony cynamon (lub więcej wg. uznania)

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- skórka otarta z ½ cytryny

Dodatkowo:

- 1 białko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

1) Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne (można użyć wykrawacza do szypułek). Włożyć do miski wymieszać z cukrem waniliowym, skórką z cytryny i cynamonem. Odstawić na 2 godziny do lodówki i ewentualnie odsączyć z soku.

2) Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, żółtko, cukier, śmietanę, skórkę z cytryny i sól. Ciasto zagnieść, wyrobić. Połowę ciasta wyłożyć na spód formy na tartę lub tortownicę o średnicy 26 cm. Drugą część owinąć w folię spożywczą. Obie części ciasta włożyć do lodówki na 2 godziny.

3) Po schłodzeniu ciasto w formie ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem, podpiec w temperaturze 160ºC przez 15 – 20 minut.

4) Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, ściśle, jedno obok drugiego, przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wierzch ciasta wysmarować białkiem. Piec jeszcze 60 minut w temperaturze 160ºC.

5) Podawać oprószoną cukrem pudrem z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do upieczenia szarlotki z nutą cytrynową:

TARKA KLASYCZNA Z PODSTAWKĄ

KLASYCZNA SZKLANA FORMA DO TARTY

KOMPLET NOŻY Z OSTRZAŁKĄ AMBITION PURE LINE

STALOWY SKROBAK DO CYTRUSÓW

STALOWY WYKRAWACZ DO JABŁEK

KRAJALNICA DO JABŁEK

jesienna szarlotka

szarlotka ze skórką cytrynową

jesienna szarlotka na kruchym spodzie

rozgrzewająca szarlotka z cynamonem i imbirem