Kiedy nie mam w domu nic słodkiego pod ręką, piekę szybkie ciasto bananowe. Przepis nie jest skąp likowany, a wymieszanie wszystkich składników nie zajmuje wiele czasu. Za to po wyjęciu z piekarnika czeka wspaniała niespodzianka – wilgotne, aromatyczne i bardzo smakowite ciasto. Słodyczy nadają mu rozgniecione bardzo dojrzałe banany i daktyle, a skórka pomarańczowa miłego aromatu. Ciasto przypomina trochę keksa, trochę ciasto marchewkowe i długo zachowuje świeżość. Nadaje się świetnie na drugie śniadanie, które można zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły. Do ciasta możecie dodać swoją ulubioną mieszankę bakalii: suszone żurawiny, morele, wiśnie, rodzynki, orzechy laskowe lub nerkowce, ziarna słonecznika – wystarczy puścić wodze fantazji. Bananowca możecie upiec w tzw. keksówce z warstwą non-stick lub w kwadratowej formie silikonowej DELICE ze szklanym dnem.
Składniki:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 3 białka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- ⅓ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki oleju
- ¼ szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody
- OPCJONALNIE: ¾ szklanki orzechów włoskich
- OPCJONALNIE: 6 daktyli
- OPCJONALNIE: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- OPCJONALNIE: 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
1) Banany rozgnieść widelcem na miazgę.
2) Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie gęsta, a cukier rozpuszczony dodać żółtka i chwile miksować.
3) Banany, mąkę, olej, mleko, sodę, imbir, wymieszać z posiekanymi orzechami, daktylami i skórką pomarańczową.
4) Do ciasta delikatnie wmieszać masę jajeczną. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki.
5) Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 45 – 55 minut do tzw. suchego patyczka.
Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania ciasta bananowego:
CZARNA BLACHA NON-STICK 30x11 cm – SNB