Sałatka z buraczkami i kaszą gryczaną
Kiedy na dworze tak gorąco, nie mam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni. Wtedy najlepszym sposobem na zjedzenie pożywnego posiłku jest przygotowanie sałatki. Zjadam je na obiad lub na kolację, a często zabieram także do pracy. Staram się, żeby moje sałatki były nie tylko smaczne, ale i sycące. Dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszną sałatkę z buraczkami i kaszą gryczaną z sosem z dodatkiem odrobiny chrzanu. Pod dostatkiem teraz soczystych, młodych buraczków warto więc je wykorzystać do codziennych posiłków. Jeśli nie lubicie palonej kaszy gryczanej zastąpcie ja białą, ma delikatniejszy smak i więcej wartości odżywczych.
Składniki (3 – 4 porcje):
3 garście rukoli
2 niezbyt duże upieczone lub gotowane buraki
¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
6 łyżek uprażonych ziaren słonecznika
75 g sera typu greckiego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos:
6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki chrzanu
3 łyżeczki miodu
szczypta pieprzu
szczypta soli
- Do miseczki wrzucić rukolę, pokrojone w cienkie plasterki lub w kostkę buraki, kaszę gryczaną, uprażony słonecznik, szczypiorek i kawałki sera.
- W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę przed podaniem.
Zobacz produkty które mogą Ci się przydać do przygotowania sałatki: