Sałatka z buraczkami i kaszą gryczaną

Kiedy na dworze tak gorąco, nie mam ochoty spędzać dużo czasu w kuchni. Wtedy najlepszym sposobem na zjedzenie pożywnego posiłku jest przygotowanie sałatki. Zjadam je na obiad lub na kolację, a często zabieram także do pracy. Staram się, żeby moje sałatki były nie tylko smaczne, ale i sycące. Dziś podzielę się z Wami przepisem na przepyszną sałatkę z buraczkami i kaszą gryczaną z sosem z dodatkiem odrobiny chrzanu. Pod dostatkiem teraz soczystych, młodych buraczków warto więc je wykorzystać do codziennych posiłków. Jeśli nie lubicie palonej kaszy gryczanej zastąpcie ja białą, ma delikatniejszy smak i więcej wartości odżywczych.

Sałatka z botwinką i kaszą gryczaną

Składniki (3 – 4 porcje):

3 garście rukoli

2 niezbyt duże upieczone lub gotowane buraki

¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

6 łyżek uprażonych ziaren słonecznika

75 g sera typu greckiego

3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos:

6 łyżek oleju rzepakowego lub lnianego

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżeczki chrzanu

3 łyżeczki miodu

szczypta pieprzu

szczypta soli

  1. Do miseczki wrzucić rukolę, pokrojone w cienkie plasterki lub w kostkę buraki, kaszę gryczaną, uprażony słonecznik, szczypiorek i kawałki sera.

  1. W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę przed podaniem.

Zobacz produkty które mogą Ci się przydać do przygotowania sałatki:

SZKLANA SALATERKA

DESKA DO KROJENIA

ŁYŻKA DO SAŁATY

Botwinka i rukola w roli głownej

lekka sałatka z młodym burakiem