Uniwersalne ciasto, które zachwyci każdego łasucha. Łatwe do upieczenia, pełne owoców, kruszonki i bardzo smaczne. Ciasto wyróżnia kokosowa kruszonka, która nadaje mu wyjątkowego charakteru. Do przygotowania tego ucieranego ciasta możecie użyć ulubionych owoców. Należy tylko pamiętać, aby je dobrze osuszyć, a miękkie owoce obtoczyć przed ułożeniem na cieście w mące ziemniaczanej. Przygotowując ucierane ciasto ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wówczas masa maślana nie zważy się. W czerwcu pysznie będzie smakować taki placek z rabarbarem i truskawkami, latem z wiśniami, malinami, jagodami i porzeczkami, a jesienią z odrobina cynamonu, śliwkami lub jabłkami. Ciasto można przygotować w okrągłej formie z powłoką non-stick o średnicy 27 cm lub w kwadratowej o wymiarach 24 x 24 cm.
Składniki na ciasto:
500 g obranych owoców*
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jaja
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Owoce umyć, osuszyć, obrać, wypestkować (użyłam mieszanki wiśni, czarnej porzeczki i malin). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując kolejno dodawać jajka. Do masy dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia – starannie wymieszać.
Składniki na kruszonkę:
5 łyżek zimnego masła
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
5 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać po czym ułożyć na nim warstwę owoców. Na wierzchu rozsypać kokosową kruszonkę. Piec 60 – 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
* można użyć dowolnych owoców: truskawek, rabarbaru, wiśni, porzeczek, jagód, malin, śliwek itd.
Smacznego:- )
Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania pysznego ciasta ucieranego z owocami i kokosowa kruszonką:
OKRAGŁA FORMA DO CIASTA NON-STICK Ø 27