Pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego to pyszna alternatywa dla „zwykłych” klopsów, które pojawiają się na naszym stole. Nie wiem dlaczego, ale takie małe klopsiki smakują zupełnie inaczej niż duże. Jeśli zanurzymy malutkie pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym, mamy gotowe wyśmienite danie dla całej rodziny. Przygotowując pulpety, kupuję zawsze świeże kawałki mięsa, które rozdrabniam w domu używając maszynki do mielenia mięsa. Mam wówczas pewność, że mięso jest dobrej jakości i nie zawiera zbędnych dodatków. Pulpetów przygotowanych z poniższego przepisu wystarczyło na sześć porcji obiadowych. Trzeba więc je gotować na dużej głębokiej patelni np.: PURLINE o średnicy 28 cm. Jeśli nie zjecie pulpetów od razu możecie je zamrozić lub zawekować w dużym 1-litrowym słoiku i przechowywać kilka dni w lodówce.
Składniki (6 porcji):
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki startego twardego sera np.: parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki otrębów
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania mięsa:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Małe pulpety układać na desce wysmarowanej olejem, schować do lodówki.
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 5-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1 marchew
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki bulionu lub wody
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania sosu:
Cebulę, czosnek, marchew, oregano i bazylię zmiksować (ewentualnie drobno posiekać, lub zetrzeć na tarce). Na patelni PURLINE o średnicy 28 cm, rozgrzać masło z olejem i wrzucić zmiksowane warzywa, smażyć na małym ogniu ok. pięciu minut, często mieszając, aby ich nie przypalić. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion i mleko. Sos doprawić wg uznania solą, pieprzem i miodem – całość zagotować.
Łączenie pulpetów z sosem:
Do gorącego sosu pojedynczo wkładać wcześniej przygotowane pulpety. Klopsiki przewracać na druga stronę, dopóki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, w przeciwnym wypadku mogą się rozpaść. Pulpety gotować częściowo przykryte przez około 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli to konieczne, ponownie doprawić sos do smaku.
Pulpety podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą lub pajdą świeżo upieczonego domowego chleba.
Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:
PATELNIA PURLINE GŁĘBOKA Ø 28 CM
WYCISKACZ DO CZOSNKU WENDY AMBITION