Pulpety z mięsa wieprzowo-wołowego to pyszna alternatywa dla „zwykłych” klopsów, które pojawiają się na naszym stole. Nie wiem dlaczego, ale takie małe klopsiki smakują zupełnie inaczej niż duże. Jeśli zanurzymy malutkie pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym, mamy gotowe wyśmienite danie dla całej rodziny. Przygotowując pulpety, kupuję zawsze świeże kawałki mięsa, które rozdrabniam w domu używając maszynki do mielenia mięsa. Mam wówczas pewność, że mięso jest dobrej jakości i nie zawiera zbędnych dodatków. Pulpetów przygotowanych z poniższego przepisu wystarczyło na sześć porcji obiadowych. Trzeba więc je gotować na dużej głębokiej patelni np.: PURLINE o średnicy 28 cm. Jeśli nie zjecie pulpetów od razu możecie je zamrozić lub zawekować w dużym 1-litrowym słoiku i przechowywać kilka dni w lodówce.

Składniki (6 porcji):

- 250 g mielonego mięsa wieprzowego

- 250 g mielonego mięsa wołowego

- 2 łyżki startego twardego sera np.: parmezanu

- 1 jajko

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 łyżki otrębów

- ½ drobno posiekanej cebuli

- 2 rozgniecione ząbki czosnku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania mięsa:

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. Małe pulpety układać na desce wysmarowanej olejem, schować do lodówki.

Sos pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów bez skóry

- 5-7 łyżeczek koncentratu pomidorowego

- 1 marchew

- 2 małe cebule

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 2 szklanki bulionu lub wody

- ½ szklanki mleka

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 1 łyżka masła klarowanego

- 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania sosu:

Cebulę, czosnek, marchew, oregano i bazylię zmiksować (ewentualnie drobno posiekać, lub zetrzeć na tarce). Na patelni PURLINE o średnicy 28 cm, rozgrzać masło z olejem i wrzucić zmiksowane warzywa, smażyć na małym ogniu ok. pięciu minut, często mieszając, aby ich nie przypalić. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion i mleko. Sos doprawić wg uznania solą, pieprzem i miodem – całość zagotować.

Łączenie pulpetów z sosem:

Do gorącego sosu pojedynczo wkładać wcześniej przygotowane pulpety. Klopsiki przewracać na druga stronę, dopóki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, w przeciwnym wypadku mogą się rozpaść. Pulpety gotować częściowo przykryte przez około 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli to konieczne, ponownie doprawić sos do smaku.

Pulpety podawać z makaronem, ziemniakami, kaszą lub pajdą świeżo upieczonego domowego chleba.

Zobacz produkty, które mogą przydać Ci się do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:

PATELNIA PURLINE GŁĘBOKA Ø 28 CM

WYCISKACZ DO CZOSNKU WENDY AMBITION

MISKA NIERDZEWNA DWA TONY Ø 22 CM

pulpeciki w tradycyjnym sosie pomidorowym

pulpeciki wieprzowo-wołowe

"Pulpecja" Małgorzaty Musierowicz

duża patelnia indukcyjna

wyciskarka do czosnku ambition

miska ze stali nierdzewnej