Cuba libre, Biały Rosjanin, Mojito, Sex on the beach z nieodzowną palemką to koktajlowe ABC, które znają (i kochają!) wszyscy. Drinki są stałymi bywalcami karnawałowych zabaw i spotkań towarzyskich i coraz częściej pojawiają się również na karnawałowych domówkach.  Zrobienie przyzwoitego koktajlu w domu nie jest wcale tak trudne, jak myślicie. Wystarczy mieć dobre składniki, podstawowy zestaw do robienia koktajli (np. komplet do drinków Shetland) i…zrobić próbę generalną shake’owania przed pojawieniem się pierwszych gości.

Jeśli przymierzasz się do zaskoczenia swoich gości dobrym drinkiem, przeczytaj nasze koktajlowe ABC. Może dzięki niemu zostaniesz barmanem roku!

  • Zasada numer 1: Podczas jednego wieczoru serwuj jeden rodzaj koktajlu!

Kupujesz swój pierwszy zestaw do shake’owania, szukasz oszałamiających przepisów, robisz nalot na sklep z likierami, wydajesz na to wszystko pół pensji, więc chcesz zrobić wrażenie na gościach. Dla jednego tequila z brzegiem szklanki posypanym solą, dla drugiego coś z sokiem pomarańczowym a ty masz ochotę na mlecznego Białego Rosjanina. Wraz z wzrastającym stężeniem alkoholu w krwioobiegu wszyscy zaczynają szaleć, ale to przecież tylko kolorowe drinki i nie trzeba uważać. Następnego dnia, aż do godziny 16, nie dostajesz ŻADNYCH smsów od znajomych, bo wszyscy walczą z bólem głowy. A zatem: jedna impreza, jeden typ koktajlu. To pozwoli na normalne funkcjonowanie następnego dnia.

  • Zasada numer 2: Nie mieszaj płynów kwaśnych z płynami mlecznymi.

Sok ananasowy i likier kawowy? Śmietana i coca-cola? Syrop arbuzowy z ajerkoniakiem? NIE! Chyba domyślasz się, dlaczego...

  • Zasada numer 3: Zero gazu w shakerze.

Wiesz, co się dzieje, gdy po kryjomu wstrząśniesz butelkę coca-coli i podasz ją koledze do otwarcia? Nie chcesz widzieć efektów podobnej działalności na swojej ścianie. Do shakerów nie wlewamy i nie mieszamy w nich napojów gazowanych ze względu na ciśnienie, jakie stworzy się wewnątrz.

  • Zasada numer 4: Lód+sok+alkohol = shaker

Z zasady shaker służy do schłodzenia, napowietrzenia i połączenia alkoholu bazowego z takimi składnikami jak: lód, likier, jajko, sok, produkty mleczne. Jeśli chcesz podać koktajl składający się jedynie z alkoholi, nie ma potrzeby umieszczać go w shakerze. W tym wypadku wystarczy…zamieszać drink w szklance (ewentualnie dzbanku).

  • Zasada numer 5: Tylko do przodu i do tyłu.

Shaker bostoński (ze szklanicą) lub zakręcany, 3-częściowy cobbler podnosimy na wysokość prawego ucha. Prawa ręka przytrzymuje górną część, lewa ręka pewnym chwytem asekuruje jego drugą część, czyli właściwe dno shakera. Miksujemy mocnym, krótkim ruchem do przodu i do tyłu. Im krótszy kontakt ciepłej ręki z wypełnionym lodem shakerem tym lepiej dla koktajlu i dla ręki! Unikaj eksperymentów a la Michael Jordan (shaker pod kolanem), nie naśladuj Jimiego Hendrixa (mieszając za głową). Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Mam nadzieję, że nasz krótki koktajlowy przewodnik ułatwi Wam pracę i umili wspólne, karnawałowe chwile z przyjaciółmi. Tak jak w kuchni, w barze również panuje zasada, że czasem mniej znaczy więcej. Po co rzucać się na egzotyczny, dziwny w smaku drink, skoro można zaserwować porządną margaritę oraz chilli con carne albo przyzwoite mojito do kukurydzianych nachosów ze smakowitymi dipami.

Jakie są Wasze doświadczenia w shakowaniu drinków? Czy coś kiedyś poszło nie tak? A może macie rewelacyjny przepis na karnawałowe szaleństwo koktajlowe? Czekamy na Wasze wpisy!

ZOBACZ WIĘCEJ: AKCESORIA DO DRINKÓW
ZOBACZ WIĘCEJ: AKCESORIA BAROWE
ZOBACZ WIĘCEJ: ŁYŻKI BARMAŃSKIE
ZOBACZ WIĘCEJ: SHAKERY BARMAŃSKIE